Klíčové vlastnosti: nádobí pro Vás i pro další generaci. Čím více a déle je litina používaná – tím lepší má vlastnosti. Drtivá většina nádobí, které běžně vidíte v obchodech, pochází z Asie (i když je často klamavě označené jinou zemí původu, např. jako německé, apod.). Avšak nádobí švédské firmy Skeppshult je opravdu vyrobeno ve Švédsku z pravé švédské litiny – MADE IN SWEDEN. Firma Skeppshult je jediná ve Skandinávii, která vyrábí litinové nádobí z pravé švédské litiny, jejíž základní surovinou je severská železná ruda (na rozdíl od ostatních, v drtivé většině čínských výrobků, kde je většinou základní surovina železný šrot-odpad).

Jedná se o rukodělné výrobky podle tradičních metod (od r. 1906), z nejlepších surovin a technologických postupů, které jsou vyrobeny z přísně kontrolovaných surovin, bez chemických nebo jedovatých přísad. Jsou to ekologické a přírodní produkty, zdravotně absolutně nezávadné, zcela nesrovnatelné s např. různými asijskými produkty či napodobeninami (které mohou např. i obsahovat ve zvýšené míře toxické, těžké kovy či jiné nebezpečné látky). Pozn.: SKEPPSHULT je snad jediná evropská firma, která nádobí z Asie nedováží, ale naopak ho tam vyváží.

Většina běžného nádobí je hladká, pěkná na pohled a převážně konstantní. To je způsobeno ve většině použití slitin, chemikálií, umělých vrstev, apod. Naproti tomu nádobí z přírodní litiny je zcela jiné, nemá žádnou umělou vrstvu a proto jako jediné snese i vyšší až vysoké teploty – nedochází zde k odpařování nebezpečných látek. Nejedná se tedy o nádobí ve smyslu běžného komerčního nádobí, ale jedná se především o slévárenské výrobky. Pro lepší představu lze toto litinové nádobí přirovnat k “litinovému plátu z kamen”.

Nejde o vzhled, ale naopak o funkčnost a zdravotní nezávadnost. Případné optické, estetické a vizuální nedokonalosti těchto výrobků, místa po zabrušování, strukturální nerovnosti či estetické „nedokonalosti“ povrchu, jsou u těchto výrobků zcela normální, jedná se o odlitek surové litiny – bez dalších úprav a dodatečné umělé vrstvy a povrchu, o rukodělný slévárenský výrobek. Taktéž povrch litiny stále “pracuje” (čím více a déle je přírodní litina používaná, tím lepší má vlastnosti), nejedná se o tzv. “čisté a hezké umělé nádobí”. Ale zato se toto nádobí Skeppshult – z pravé a přírodní švédské litiny, odmění nesrovnatelnými vlastnostmi.

Ano samozřejmě, je to uvedeno již na úvodní stránce a i u každého produktu. Je to pouze čistá a kvalitní švédská litina (nejedná se ani o nějaké slitiny např. s hliníkem!), bez jakýchkoli umělých povlaků nebo povrchů, bez přidání jakýchkoli chemikálií.

1) Tzv. titanové nádobí samozřejmě není celé z titanu, ba ani z části. Pouze slabá vrchní vrstva obsahuje jako příměs jen jeho částice. Jinak je celé nádobí opět z problematické hliníkové slitiny (podobně i u keramického nádobí).

2) Někteří výrobci a prodejci používají zavádějící až lživý výraz “litina” pro výrobky z hliníkových slitin. Tyto samozřejmě nemají s pravou litinou vůbec nic společného.

Při výrobě litinových produktů od Skeppshult nejsou v žádném případě použity jakékoli chemikálie nebo barvy. Ta černá patina (barva) na povrchu, je ve skutečnosti pouze rostlinný olej – při výrobě do litiny “zapečený”. Toto je přirozená “anti-přilnavá” ochrana bez použití jakýchkoli chemických látek. Tato slabá vrstva rostlinného oleje sice není pořád stálá, ale snadno obnovitelná.

Chceme našim zákazníkům nabídnout produkty, které jsou přírodní jak jen to je možné. Doporučení: vaření a uchovávání pokrmů v keramickém a smaltovaném nádobí a nádobách může vést k uvolnění glazury a barvy. Kyselé potraviny, kyselé šťávy a ocet zvyšují riziko uvolnění olova. K potravinám a nápojům se vyvarujte používání nádob a nádobí neznámé kvality. Dle – “The Swedish governmental Swedish National Food Administration”.

Dodatek k smaltovanému litinovému nádobí. Smalt není obecně kyselinovzdorný. Dlouhodobější působení kyselin i v nižších koncentracích může povrch smaltu poškodit (dle CEBS). Smalt se může také eventuálně (při nárazu) odštípnout a dostat do připravovaného jídla, což představuje velké zdravotní riziko. Také u smaltované litiny zůstane jen jediná přednost – rozvod tepla, všechny ostatní přednosti odpadají. Připravované pokrmy nepřijdou do žádoucího kontaktu přímo s litinou, ale s umělou vrstvou – smaltem, nevaříte tedy na litině ale na smaltu. Navíc u smaltovaných produktů nebývá litina tolik kvalitní (ani to není v tomto případě třeba).

Většina nádobí s tzv. “nepřilnavým povrchem” má povrch (povlak), který často obsahuje ochranné látky proti ohni, které mohou být považovány za jedovaté. Litinové nádobí od Skeppshult však neobsahuje žádné chemikálie, které se mohou v případě poškrábání uvolnit do připravovaných pokrmů (viz např. pánve s teflonovým povrchem). Taktéž má nesrovnatelné vlastnosti s ostatním nádobím, které se navíc ještě stále zlepšují – čím více je litina používaná!

Některé potraviny, např. řízky, samozřejmě musíte připravovat s dostatečným množstvím tuku. Primárně je však toto litinové nádobí určeno pro použití s minimálním množstvím tuku anebo dokonce úplně bez. Např. palačinky jsou absolutně bezkonkurenční na tomto litinovém nádobí s rozprašovačem oleje, nebo zelné placky (zelňáky) úplně bez použití oleje.

Litinové nádobí od Skeppshult jsou rukodělné výrobky s dlouhou tradicí, dle nejlepších technologických postupů a z nejlepších surovin. Tato švédská litina má pak vynikající vlastnosti, taktéž vodí a uchovává teplo rovnoměrně a tak jak má. Toto vše dává připravovaným pokrmům příjemný a chutný povrch a celkovou dobrou chuť. Dokonce nám také dává zdravý přísun železa (prvek, který tělo potřebuje), skrze potraviny které jsou v něm připravovány, obzvláště pak, když jsou při přípravě jídel použity kyselé přísady, jako je ocet, víno anebo citron.

Ano, na toto litinové nádobí můžete použít i kovové náčiní, v tomto kontextu snese litina i hrubší zacházení – není poškodit nebo poškrábat co, jedná se stále jen o litinu.

Teplotní působení má vliv téměř na každý materiál, to platí i u nádobí, i u litiny. Materiál pak pracuje, dochází k jeho roztažnosti. Negativně vyduté dno u produktů Skeppshult má důležitý vliv na stabilitu nádobí na sporáku. Na roztažnost materiálu má také vliv velikost a přímé působení tepelného zdroje. Nepůsobí-li tepelný zdroj na dno přímo všude stejně, může například u okrajů získat materiál nižší teplotu a tím i menší roztažnost, a naopak ve středu vyšší.

Stěny jsou cca 3mm silné, dno pak okolo cca 5 nebo 6mm.

Ne. Je maximálně trochu teplé.

U každého produktu je seznam tepelných zdrojů, na které je lze použít PŘÍMO, není třeba jiných řešení.

Ano.

Odpověď: Produkty od Skeppshult jsou mimo jiné testovány i v laboratořích předních výrobců sporáků – u firem Bosch a Siemens. Rezultát: produkty od Skeppshult nezpůsobují žádné poškrábání sklokeramických desek. To spočívá mimo jiné v tom, že litina je měkčí materiál než sklo nebo keramika. Také forma spodku dna je velmi důležitá. Upozornění! Pamatujte na to, že tyto informace platí pouze pro výrobky Skeppshult. Litinové výrobky ostatních výrobců (anebo lépe řečeno, ve většině pouze dovozců nepoměrně kvalitně horších asijských produktů), nemají takové vlastnosti, např. dna nejsou formovaná, jsou smaltovaná, apod.

Také z litiny.

Tato teplota se vztahuje právě a jen na tyto skleněné pokličky.

Litinové poklice na větší průměry Skeppshult nevyrábí. Skleněné poklice lze snadno (výhodněji) dokoupit v různých průměrech a provedeních na vnitřním trhu ČR.

Toto litinové nádobí je přírodní – bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku. Proto se nesmí používat jakékoli čistící a mycí prostředky nebo uchovávat pokrmy v tomto litinovém nádobí. Chemikálie v čistících prostředcích nebo kyselé šťávy či jiné agresivní složky obsažené v pokrmech litině škodí, rozežírají její strukturu. Jednoduše: k čištění nepoužívejte žádné chemikálie, pokrmy můžete klidně servírovat přímo z litinového nádobí, ale toto nepoužívejte k uskladňování pokrmů.

Toto nádobí je z přírodní a surové litiny – bez jakékoli umělé chránící vrstvy a proto toto může někdy nastat. Nejedná se však o žádnou závadu, rez navíc není zdravotně závadná (spíše naopak). Rez se může objevit při nesprávné péči a používání, anebo ne příliš častém užívání litiny. Toto lze snadno odstranit – případnou rez odstranit (setřít) a litinu znovu promastit rostlinným olejem.

Litina je všeobecně křehčí. Při prudším nárazu, zejména z větší výšky a na tvrdší povrch, může dojít k prasknutí. Avšak při běžném používání toto nehrozí.

Všechny uváděné rozměry, váhy a objemy jsou cca, většinou uváděné přímo výrobcem. Tyto se mohou mírně lišit, neb se jedná o rukodělné slévárenské výrobky.

Na růst cen má vliv několik faktorů. V první řadě je to vliv kurzu koruny a eura. Výraznější podíl má však růst mezd, cen, energií, a nákladů všeobecně (toto není problémem jen ve Švédsku, jedná se o globální záležitost). Avšak nejdůležitějším faktorem je neustálé zvyšování cen základní a zásadní suroviny – severské železné rudy, obzvláště kvůli jejímu stále obtížnějšímu dobývání. Proto pro zachování kvality, se tyto faktory musí promítnout do koncové ceny. Avšak srovná-li zákazník částku např. za pánev Skeppshult a dobou kterou ji používal, s částkou, co musel za stejnou dobu vydat za pánve, které musel často obměňovat, pak samozřejmě vychází pánev Skeppshult levněji.

Ne.

Ano, ale je potřeba počítat s tím, že držadlo změní svůj vzhled (na funkčnost to nemá žádný vliv).

Nejprodávanější